Hány százalékos étcsokoládét fogyasszunk a jobb kedvért?
Az étcsokoládé már régóta ismert hangulatjavító tulajdonságairól. Azonban a napi étcsokoládé bevitel hangulatra gyakorolt hatására vonatkozó bizonyítékok korlátozottak. Dél-koreai kutatók célkitűzése az étcsokoládé fogyasztás mindennapi hangulatra gyakorolt hatásának vizsgálata volt. A The Journal of Nutritional Biochemistry szaklapban megjelent tanulmány, 85 % és 70 % kakaótartalmú étcsokoládék hangulatra gyakorolt hatására és az úgynevezett bél-agy tengelyre fókuszált.
A tanulmányban résztvevők
A résztvevőket a Szöuli Nemzeti Egyetemen toborozták. A 20 és 30 év közötti egészséges férfiakat és nőket helyszíni interjún szűrték. A vizsgálatból minden olyan jelentkezőt kizártak, aki az alábbi kritériumok közül bármelyiknek megfelelt:
- Napi kettőnél több alkalommal fogyasztott bármilyen édességet;
- Kórtörténetében gyomor-bélrendszeri műtét vagy betegség szerepelt;
- Antibiotikumot kapott a vizsgálatot megelőző 3 hónapon belül;
- A vizsgálatot megelőző 6 hónapon belül pre- vagy probiotikumot szedett;
- Cukorbeteg volt;
- A Beck depresszió kérdőíven 16-nál magasabb pontszámot ért el.
A 117 jelentkező közül végül 48-an feleltek meg a kritériumoknak.
A vizsgálat felépítése
A kutatók egy randomizált kontrollált, 3 hétig tartó vizsgálat keretében vizsgálták napi 30 g 85 % vagy 70 %-os kakaó tartalmú étcsokoládé hangulatra gyakorolt hatását. A résztvevőket három csoportba osztották:
- 18 fő 85 %-os étcsokoládét kapott;
- 16 fő 70 %-osat;
- míg 14 fő került a kontrollcsoportba.
A résztvevők hangulatát az úgynevezett PANAS-skálán (Pozitív és negatív affektív skála) mérték.
A vizsgálat eredményei
A 85 %-os étcsokoládé napi fogyasztása szignifikánsan csökkentette a negatív hatásokat az első csoportban. Ugyan ez a hatás nem volt tapasztalható a 70 %-os étcsokoládét fogyasztók körében.
Az étcsokoládé hangulatmódosító hatásai és a bélflóra közötti összefüggés felmérésére székletmintákat analizáltak a kutatók a 85 %-os étcsokoládét fogyasztó és a kontrollcsoport körében. A bélflóra diverzitása szignifikánsan magasabb volt a 85 %-os csoportban, mint a kontrollcsoport esetén.
A kutatók leírták, hogy az étcsokoládé prebiotikus hatást fejt ki. Amit az is bizonyít, hogy képes átalakítani a bélbaktériumok sokféleségét és bőségét. Ezáltal a bél-agy tengelyen keresztül javíthatja az érzelmi állapotot.
Mi állhat az eredmények hátterében?
Egy korábbi tanulmány eredményei alapján valószínűsíthető, hogy a kakaó agyműködésre gyakorolt hatása a bevitt kakaó dózisától függően eltérő – írták a cikk szerzői. Egy randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat kimutatta, hogy a nagy dózisú kakaó-polifenol kezelés (500 mg polifenol) jelentősen javította a résztvevők hangulatát. Ezzel szemben a hangulat nem változott az alacsony dózisú kezelés (250 mg polifenol) mellett. A jelen tanulmányban a 85 %-os kakaótartalmú étcsokoládét fogyasztó csoport körülbelül 400 mg polifenolt vitt be naponta. Ez figyelemre méltó hatást gyakorolt ennek a csoportnak a hangulatára. Ezzel szemben a 70 %-os kakaótartalmú étcsokoládét kapó csoport mindösszesen napi 250 mg polifenolt vitt be naponta és nem tapasztaltak változást a csoport kedélyállapotában. Ezek az eredmények összhangban vannak a korábbi tanulmányban leírtakkal. Ezért vizsgálták tovább a kutatók a 85 %-os étcsokoládé bélflórára gyakorolt hatását.
Fontos a bélflóra egészsége és változatossága
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a bélflóra diverzitása és egészsége számos betegség szempontjából kritikus lehet. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a bélflóra csökkent bakteriális változatossága növeli az érzékenységet egyes betegségekre. Ideértve például a gyulladásos bélbetegségeket, a depressziót vagy a szorongást. A változatos mikroba fajokban gazdag bélflóra ellenáll a különböző kórokozók támadásaival szemben. Ezen túl sokfélesége az érzelmi jólléthez is kapcsolódik.
A szerzők hangsúlyozták, hogy a korábbi kutatásokkal összhangban az általuk kapott eredmények is rávilágítanak arra, hogy az étcsokoládé fogyasztás által okozott megnövekedett mikrobiális diverzitás pozitívan befolyásolja az egészséges felnőttek érzelmi állapotát. Az egyénben előforduló bélbaktérium fajok a gazdaszervezet érzelmi állapotának fontos előrejelzői.
Érdemes elolvasniA jóllét öt alapvető eleme
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
Egy tokaji szálloda is bekerült Európa legjobbjai közé
Oroszország állatkerti állatokat adott Észak-Koreának a katonákért cserébe
Magyar származású hírességeket idéz meg egy lenyűgöző animációs kisfilm
Ismét adventi vonatokkal utazhatunk a bécsi és zágrábi karácsonyi vásárokra
Egy rabszolga előzhette meg Magellánékat a Föld megkerülésében
Ez a 2 centiméternél is kisebb fosszília lehet a hiányzó láncszem az evolúcióban